Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık TÜBA’yı ziyaret etti. 25 Şubat tarihinde gerçekleşen ve Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan’ın da hazır bulunduğu ziyarette Akademi Konsey Üyeleri ile bir araya gelen Işık, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar ve Konsey Üyeleriyle, bilimden eğitime, TÜBA’nın projelerinden planlarına kadar çeşitli konularda görüş alışverişinde bulundu.
Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın açılış konuşmasının ardından Konsey üyeleri Prof. Dr. Meral Beksaç, Prof. Dr. Adil Denizli, Prof. Dr. Ahmet Gül, Prof. Dr. Aydın Gülan, Prof. Dr. Hasan Fahrettin Keleştemur, Prof. Dr. Hasan Tayfun Özçelik, Prof. Dr. Saim Özkar, Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu, Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Prof. Dr. Ahmet Nuri Yurdusev, Türkiye ve TÜBA açısından bilim, araştırma, eğitim ve yenilikçilik konusundaki görüş ve önerilerini ifade ettiler.
Tüm üyelerin görüşlerini dikkatle izleyen ve not eden Bakan Fikri Işık, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ve teşekkürlerini ifade ile başladığı konuşmasında şunları ifade etti:
“Millet olarak 300 yıldır bilim üretemiyoruz. Bunun esas sebeplerinden biri, sosyal bilimlerdeki gerilemedir. Bugün üniversite, temel bilimler ve sosyal bilimlere ilişkin sorunlarımız var. Sosyal bilimler, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin sürdürülebilirliği için belirleyici bir öneme sahip. Üniversitelerimiz hala 1. kuşaktan 2. kuşağa geçme aşamasında. Enerjimizi çatışmalarla harcamışız; herkes koşarken biz yürümüşüz. Bilim ve eğitim alanında köklü reformlar gerekiyor.”
Üniversitelerde, hem bütçenin hem de bilim insanı ücretlerinin performansla ilişkilendirilmesi, üniversite – sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, ikinci öğretimin kaldırılması, tematik üniversitelere ağırlık verilmesi , öğretim elemanlarının özlük haklarının iyileştirilmesinin gerekiyor. Özlük hakları konusundaki çalışmalar son aşamaya geldi. Eğitim, özellikle de ilköğretim çok önemli. Son 11 yılda fiziksel altyapı, eğitim kadrosunun ve müfredatın geliştirilmesi konusunda çok ciddi adımlar attık, 450 yeni öğretmen atadık. Ancak, hala özellikle dağılımdan kaynaklanan sorunlar var. Eğitimi bütüncül bir bakış açısıyla ele almamız gerekiyor.”
İlköğretimden itibaren dört konunun özellikle önemli olduğunu düşünüyorum; bunlardan ilki çocuklarımıza bilimi sevdirmek, ikincisi; değerler eğitimi, üçüncüsü; girişimcilik ruhu ve dördüncüsü ise; verimlilik bilinci. Bu hususta bilim eğitimi, bilim ve kültür tarihimize ait değerlerin genç kuşaklara aktarılması, bilim merkezleri, müfredat geliştirme gibi konular büyük önem taşıyor. Bu konularda TÜBA’nın önemli katkılar yapabileceğini düşünüyorum.”
Bilim ve eğitimle ilgili Bakanlık ve kurumlar arasında işbölümü, işbirliği ve koordinasyonun gözden geçirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Işık, Türkiye’nin seçkin bilim insanlarını bünyesinde bulunduran TÜBA’nın ve üyelerinin potansiyeline, bilim ve eğitime ilişkin faaliyet ve önerilerine önem verdiklerini ve bu önerileri dikkate alacaklarını söyledi.
TÜBA’nın ayağı yere basan, Türkiye ve Dünya gerçeklerine uygun bir yasaya ve uygun bir binaya ihtiyacı olduğunu, bu konularda gerekli desteği vereceklerini belirten Bakan Işık, TÜBA üyeleriyle tematik toplantılar yapmayı ve tüm üyelerin görüşlerini almayı istediklerini söyledi.