Gulsu Sener, Lokman Uzun, Adil Denizli
Although numerous methods have been reported for the analysis of toxic mercury (Hg2+) ions in drinking water, development of simple, rapid, inexpensive, and sensitive sensors still remains a great challenge. Here, we report a simple yet very sensitive colorimetric assay for rapid detection of Hg2+ in water. The colorimetric assay is based on the aggregation of as-prepared citrate-capped gold nanoparticles (AuNPs) in the presence of Hg2+ ions and the positively charged amino acid, lysine. The detection limit of this inexpensive colorimetric assay is 2.9 nM, which is below the limit value (10 nM) defined by the U.S. Environmental Protection Agency in drinkable water. Also, the colorimetric response of citrate-capped AuNPs in the presence of lysine is very selective to the Hg2+. In addition, the colorimetric assay is very fast, and all analyses can be completed within a few minutes.
…Read MoreGulsu Sener, Lokman Uzun, Adil Denizli
A facile colorimetric sensor array for detection of multiple toxic heavy metal ions (Hg(2+), Cd(2+), Fe(3+), Pb(2+), Al(3+), Cu(2+), and Cr(3+)) in water is demonstrated using 11-mercaptoundecanoic acid (MUA)-capped gold nanoparticles (AuNPs) and five amino acids (lysine, cysteine, histidine, tyrosine, and arginine). The presence of amino acids (which have functional groups that can form complexes with metal ions and MUA) regulates the aggregation of MUA-capped particles; it can either enhance or diminish the particle aggregation. The combinatorial colorimetric response of all channels of the sensor array (i.e., color change in each of AuNP and amino acid couples) enables naked-eye discrimination of all of the metal ions tested in this study with excellent selectivity.
…Read MoreUşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin ev sahipliğinde, Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği ve Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü tarafından ortaklaşa düzenlenmekte olan 15. Ulusal Kromatografi Kongresi 8-10 Nisan 2015 tarihleri arasında Uşak Üniversitesi’nde gerçekleşecektir.
…Read MoreYurtiçi ve yurtdışında 164 bilimcimizin son 9 yılda başarıları büyük ölçüde arttı. Bir başarı ölçütü olan h-sayısı ölçeğine göre, h-sayısı 40'ın üzerinde (çok başarılı) olan bilimcimizin sayısı sıfır iken, bugün 17 oldu. H-sayısı 20 ve üzerinde olan (başarılı) bilimcilerimizin sayısı, geçen 7 yıllık sürede 41'den 164'e yükseldi. Bu büyük başarı...
H-sayısı 80'in üzerinde ve 80'e yakın olan ve Nobel ödüllü olacak ölçüde evrensel başarıyı tamamlayan ölçüye ulaşmış bilimcilerimizin hepsi yurtdışında. Aziz Sancar, h-97 sayısı ile tepede. Hadis Markoç h-78, Niyazi Serdar Sarıçiftçi ve Gökhan Hotamışlıgil h-76. Bu 4 bilim insanının bilimsel makalelerine yapılan atıf sayısı 30 bini aşmış durumda. Makale sayıları çok yüksek... Türkiye'de yaşayan 4 bilimcimizin atı sayısının da 10 bini aştığı görülüyor.
Prof. Dr. H. Mehmet Doğan
Prof. Dr. Mustafa Soylak
…Read MoreTÜBA Asli Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Denizli ve çalışma grubunda doktora çalışmalarını sürdüren Gülsu Şener "Uyuşturucu teşhisine yönelik tayin kitlerinin hazırlanması" projesi sayesinde; bir damla kan ile, kişinin olduğu yerde ve birkaç dakikada uyuşturucu tespiti yapabilecek.
Moleküler baskılama ve sensör teknolojileri hakkında yaptığı uluslararası yayınları son 10 yılda 85’i bulan ve dünya sıralamasında bu alanda 3. sıraya yükselen Prof. Dr. Denizli, Gülsu Şener birlikte yürüttükleri, Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle 7 yıl süren "Uyuşturucu teşhisine yönelik tayin kitlerinin hazırlanması" projesini tamamladıklarını açıkladı.
…Read MoreYaşam özünde polimeriktir: Canlı hücrenin en önemli bileşenlerinin hepsi (proteinler, karbonhidratlar ve nükleik asitler) polimerdir. Doğa polimerleri karmaşık bir makinenin hem inşası, hem de canlılığı için yapıtaşı olarak kullanır. Günümüzde polimerik jeller biyoteknolojinin birçok farklı alanında uygulama buluyor.
…Read More